Fekete / Vörös teáink

 

A fekete és a zöld tea közti különbség a két tea feldolgozásában rejlik.

A fekete tea feldolgozásának kezdetén nem történik hőkezelés, mint a zöld teáknál. Miután a hervasztás közben a friss levelek elveszítik víztartalmuk nagy részét, sodorják és a sodrást követően a levegővel érintkezve oxidálódnak a levelek (tévesen elterjedt kifejezéssel élve: fermentálják). A tea mindeközben rézvörösre színeződik. A belőle készült ital öntetének színe vöröses lesz, ezért is szokás Kínában vörös teának nevezni.

 

Lapsang souchong (Zheng Shan Xiao Zhong)

A fujiani Lapsang souchong  a világ legrégebbi fekete teája, egy másik elnevezése: „a fekete teák őse”. A világ kulturális örökségéhez tartozó fujiani Wuyi-hegy császári fáinak termőterületéről származó teát 1200-1500 méteres magasságban található vad és félvad kislevelű teafákról szedik. Kína egyik híres történelmi teája, amely már a 17. században eljutott Európába, és azidőtájt az angol királyi család népszerű teája lett.

 

 

Yunnani Dianhong tea

A yunnani Dianhong tea termőterülete főleg Yunnan tartományban található Lincang folyó partvidéke:
Lincang, Baoshan, Simao, Xishuangbanna, Dehong és Honghe.
Ez összesen 6 prefektúra több mint 20 megyéje. A termőterület átlagosan 1000 méteres magasságban húzódik. A Dianhong teák nyersanyagául szolgáló alapanyaghoz “egy rügy és 2-3 levél” módon történik a levelek szedése. A tea a nagy levelű vad teafák csoportjához tartozó teanövényekről származik. Selymes ízű, de mégis erős és telt ízvilággal. Illata tiszta és hosszan tartó. Az alsó levelek színe fénylő vörös.

 

 

 

Ying Hong Jiu Hao

A kantoni Yingde városából származó Ying Hong tea egy eredetileg vad művelésből származó teafajta. Yunnani nagylevelű teafák utódaiból telepítetek növényeket Yingde városban, ahol az éves napsütéses órák száma 1862 óra, az évi csapadékmennyiség 2000mm, enyhe a tél és a nyár sem túl forró, ami nagyon kedvező.

A Ying Hong tea csupán 30 évvel ezelőtt vált ismertté a világban, de nagyon gyorsan elterjedt és felkeltette az emberek érdeklődését, ezért a teavilágban „új, felnövekvő generáció”-ként is tekintenek rá.

 

 

Jin Jun Mei

A Jin Jun Mei teát a Lapsang Souchong teát termelő család 24. generációjához tartozó Jiang Yuanxun és teaszakértő csapata fejlesztette ki 2005-ben. Mondhatni ez a tea Jiang Yuanxun és a Lapsang Teavállalat közös munkájának gyümölcse.
Ez a tea a Wuyi-hegy természetvédelmi körzetében 1200-1600 méter magasan található vad teafákról származó tearügyekből készül. Ahhoz, hogy fél kiló teát kapjunk, 60-80 ezer tearügy szükséges. Az elkészítés során a Lapsang souchong tea hagyományos technikáját alkalmazzák, és a végeredmény a teamester kézműves remeke.
Egyedülálló, kiváló fekete teafajta. A tea külleme: sárga és fekete színek játéka. A koromfekete levelek között felcsillan egy-egy aranysárga rügy. Illata kiemelkedően intenzív és felemelő.