Zöld teáink

Kínában a zöld teát termelik a legnagyobb mennyiségben, változatainak számát tekintve pedig első helyen áll a világon. Rendkívül illatos, a szájban tisztaság érzetet ébresztő íz jellemzi. Megjelenése szemet gyönyörködtető. Többször forrázható frissítő tea. Előállításának kezdetén hőkezelik (sütik vagy gőzölik), sodorják és majd szárítják.

Longjing tea (Sárkány Forrás)

A Zhejiang tartománybeli Xihu Longjing teát Kína 10 leghíresebb teája között tartják számon. Longjing a kis település, a forrás és egyszerre a tea neve is egyben. A tea sajátságos jellemzője a zöld színű lapított formájú levelek mellett a rendkívül illatos, karakteres, édes íz. A Qing-dinasztia egyik császára Qian Long amikor a Nyugati-tóhoz(Xihu) látogatott, rendkívülinek találta a Longjing teát, és az Oroszlán Hegyen található 18 teafának császári fa címet adományozott. Ettől kezdve a Longjing a császárnak adóként beszolgáltatandó teák között volt. Császári teának vagy császárok teájának is nevezik.

Levél Teaház

Bi luo chun (Jáde zöld csiga tavasz)

A Bi Luo Chun tea Jiangsu tartomány Suzhou városának Wu megyéjéből származik. A Taj-tó menti keleti- és nyugati Dongting-hegyen (ma: Suzhou Közép Wu körzet) található teafajta, így Dongting Bi Luo Chun-nak is szokták nevezni. A Tang-dinasztia idején adóként kellett beszolgáltatni a császárnak. Több mint 1000 éves múltra tekint vissza. A sütés utolsó szakaszában történő sodrása közben csiga alakúra csavarodik össze a száraz tea. Színe ezüstös zölddé változik. Vonzó, akár a jáde. Tavasszal szüretelik, erre utal a neve is (春;chun–tavasz). Leforrázás után a csészében a tea kinyílik, illata betölti a teret. Kína 10 leghíresebb teájának egyike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liuan Guapian (Hat nyugodt dinnyemag)

A Liuan Guapian vagy röviden Guapian /Pian tea hazája az Anhui tartományi Dabie hegységben fekvő Liuan város. Hosszú múlttal rendelkezik és gazdag kultúrát ölel fel. A világ összes teája közül a Liuan Guapian tea az egyik olyan különleges tea, ami rügy és szár nélkül, csak levelekből készül. Azzal, hogy nem szedik hozzá a rügyet, biztosítja, hogy a levelek egészben maradjanak, és fűízű sem lesz ez a tea. A szár a feldolgozási folyamatban már kicsit fás, ezért eltávolítják, így a tea íze erős marad, de nem lesz keserű; illatos lesz, de nem fanyar. A Liuan Guapian teát mindig április végén, május elején (guyu idején) szedik. A második, harmadik levelet szedik, nem a legfrissebb, hanem a korábbi hajtásokat.

Liuan Guapian ( I. ) - 六安瓜片

Taiping Houkui (Taiping Majomkirály)

A Taiping Houkui termőföldje Anhui tartomány Huangshan városának északi részén, a Sárga-hegyvidéken (korábban Taiping megye) található: Xinming, Longmen és Sankou vidékén. A tea alapanyagaként a „nagy datolyaszilvát”, Anhui kiváló teafáját használják, melynek különlegesen nagy levele van. Külső ismertetőjegye, hogy a rügyre a két levél rázáródik, és a kilapított és egyenes levelek elrejtik a bolyhos rügyet.

Taiping Houkui - 太平猴魁

Huangshan Mao Feng (Sárga-hegy Pihés Csúcsai)

Ez a tea Anhui tartomány Huangshan területéről (Huizhou) származik, így Hui teának is nevezik. Kissé görbülő, sárgászöld levelei vannak. Huangshan területének nagyon jó természeti adottságai vannak: párás éghajlat, puha talaj, remek vízelvezetés, ezenkívül magas hegyek és mély völgyek is tarkítják, a patakoktól még magasabb a páratartalom, meredek sziklák védenek az erős naptól és erdők, vizek váltják egymást. Az ilyen természeti feltételek nagyban hozzájárulnak a teafák gyors növekedéséhez. A nyers levelek mivel vastagabbak, a kész tea levelei sokkal többször felönthető.

Huang Shan Mao Feng - 黄山毛峰