Sheng Puerh teáink

 

A teafák bölcsője Yunnan.

A puerh tea nagy múltra tekint vissza. Kína, de mondhatni az egész világ különféle teanövényeinek nagy része Yunnan puerh teatermőterületéről ered. A különleges, hagyomány szerint formákba préselt préselt puerh teák alapanyaga az Yunnan tartománybeli „Yunnan-i széles levelű tea”-fajta szárított leveléből készült zöld tea. Ez az igen hosszú életű vad örökzöld fa általában a tengerszint felett magasan elterülő ősi teahegyeken, még érintetlen területeken nő. Környezetét eredeti, még érintetlen állapotban lévő, természetes élőhelynek lehet tekinteni. Mélyen az őserdő mélyén, gyönyörű, mesebeli természeti táj veszi körül.

Mivel ez a terület nem áll művelés alatt, ezért az itt élő fák teljesen természetes környezetében tudnak növekedni. A tápanyagban dús és ásványi anyagokban rendkívül gazdag talajnak köszönhetően szintén igen magas a teafalevelek felvett ásványi anyag tartalma, valamint rendkívül gazdagok nyomelemekben. Ezek a teafajták nemcsak telt ízűek és rendkívül változatosak, de minden egyes teahegy saját, egyedi jellegzetességgel is bír.

Azon felül, hogy jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, egyszersmind magas élvezeti és gyűjtői értékkel is rendelkeznek.
Az elkészítésének művészete és komplex ízvilága miatt Kína híres teái közül talán az egyik legtöbbet tanulmányozott teafajta. Napjainkban egyre többen fogyasztanak puerh teát Kínában. Sőt sokan megszállottjává is válnak, így ma már a teapiac forgalmának igen jelentős részét a puerh tea teszi ki értékben.

Feldolgozása alapján két főbb csoportra osztható: a természetesen érlelt sheng puerh-re és a mesterségesen, fermentáció útján készülő shu puerh kategóriára.

 

Természetesen érlelt Sheng Puerh
(..vagyis a zöld-, nyers-, avagy az élő Puerhek)

Miután a friss tealeveleket leszedik, először is hirtelen csökkentik a nyers levelek nedvességtartalmát. Egy alulról fűthető wok-szerű edényben kézzel történő gyors forgatás közben melegítik, hogy elpárologjon a levelekből a nedvesség, illetve a levelekben természetesen megtalálható enzimek működését megállítsák. Ezután sodorják, majd a napon történő szárítást követően a későbbiekben különböző formába préselik. Az elkészült teát hosszú éveken keresztül megőrzik, raktárakban érlelik amíg magától megtörténik a teában található vegyületek természetes átalakulása, lebomlása. Ennél a teánál nem történik mesterséges fermentációs beavatkozás.

Fotó: ©Laczkó Sándor

A természetesen érlelt puerh tea elég intenzív ízvilágú és erőteljes hatású teának számít . A friss vagy még csak rövid ideig érlelt teának erősen kesernyés, fanyar íze van, az öntetének színe világos. A hosszabb ideje tárolt, több éve érlelt puerh levelei fokozatosan egyre sötétebbek lesznek. Az elkészített tea illata és öntetének íze egyre teltebb, intenzívebb lesz. Varázsa kimeríthetetlen.