Shu Puerh teáink

 

A teafák bölcsője Yunnan

A puerh tea nagy múltra tekint vissza. Kína, de mondhatni az egész világ különféle teanövényeinek nagy része Yunnan puerh teatermőterületéről ered. A különleges, hagyomány szerint formákba préselt préselt puerh teák alapanyaga az Yunnan tartománybeli „Yunnan-i széles levelű tea”-fajta szárított leveléből készült zöld tea. Ez az igen hosszú életű vad örökzöld fa általában a tengerszint felett magasan elterülő ősi teahegyeken, még érintetlen területeken nő. Környezetét eredeti, még érintetlen állapotban lévő, természetes élőhelynek lehet tekinteni. Mélyen az őserdő mélyén, gyönyörű, mesebeli természeti táj veszi körül.

Mivel ez a terület nem áll művelés alatt, ezért az itt élő fák teljesen természetes környezetében tudnak növekedni. A tápanyagban dús és ásványi anyagokban rendkívül gazdag talajnak köszönhetően szintén igen magas a teafalevelek felvett ásványi anyag tartalma, valamint rendkívül gazdagok nyomelemekben. Ezek a teafajták nemcsak telt ízűek és rendkívül változatosak, de minden egyes teahegy saját, egyedi jellegzetességgel is bír.

Azon felül, hogy jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, egyszersmind magas élvezeti és gyűjtői értékkel is rendelkeznek.
Az elkészítésének művészete és komplex ízvilága miatt Kína híres teái közül talán az egyik legtöbbet tanulmányozott teafajta. Napjainkban egyre többen fogyasztanak puerh teát Kínában. Sőt sokan megszállottjává is válnak, így ma már a teapiac forgalmának igen jelentős részét a puerh tea teszi ki értékben.

Feldolgozása alapján két főbb csoportra osztható: a természetesen érlelt sheng puerh-re és a mesterségesen, fermentáció útján készülő shu puerh kategóriára.

 

Shu Puerh tea
(.. vagyis a fermentált puerhek, avagy a sötét puerh)

A sötét puerhek fermentálását két módszerre oszthatjuk: az első generációs, a természetes fermentálással készült (az Ókortól egészen 1973-ig csak ezt ismerték), mely a tea alapanyag hosszú ideig történő szállítása, tárolása alatt magától végbemenő természetes utófermentáción alapul.

A második módszer az új nemzedéket képviseli: a Menghai teaüzem 1973-ban végzett kísérletének sikere alapján létrejött eljárás, ahol is a teamester által egy ellenőrzött utólagos fermentáció zajlik le. A sötét puerh teát benedvesítve halmokba rakják, meghatározott időközönként átforgatják, letakarják és mindeközben a teamester ellenőrzi a lezajló folyamatokat. Ettől az eljárástól a tea íze karakteres, a tea öntete selymesen lágy, zamatokban gazdag jelleget kap. A sheng puerhez hasonlóan a shu puerh illata és íze is az idő múlásával, érleléssel egyre teltebbé, komplexebbé válik. A könnyebb tároláshoz ezeket is, a Sheng Puerhekhez hasonlóan formákba préselik. Az elkészült tea a sötét bordóból majdnem teljesen feketébe áthajló színével, erőteljes illatával árulkodik arról, hogy merőben más ízvilágra kell számítania annak, aki még ezeket a teákat soha nem kóstolta.