Oolong / Wulong teáink

 

Az oolongok – vagy más néven wulong teák – speciális előállítási folyamatok során előállított félig oxidált (elterjedt, bár téves kifejezéssel élve: félig fermentált) teák. Kína híres teáinak igen népes csoportja. Miután a teát leszüretelik különböző előállítási lépéseken megy keresztül. Úgy mint: hervasztás, lapítás vagy csavarás, szárítás, sodrás vagy formázás, hevítés ..stb. , végül végeredményképp egy kiváló minőségű teát készítenek, mely első kóstolása után édeskés, friss ízt és illatot hagy maga után.

Kína leghíresebb oolongjának termelési területe Fujian tartomány Anxi nevű megyéje. Főként Fujian tartományban (Minbei, Minnan), Kantonban és Taiwanon termelik, de kisebb mennyiségben Szecsuán és Hunan tartományokban is.

 

Dahongpao (Nagy vörös köntös)

A Dahongpao a Wuyi-hegyi sziklák között növő teák (wuyi yancha) egyik fajtája. Ezen tea fái a fujiani Wuyi-hegyen találhatóak, és a sziklahasadékok között növekednek. Ezt a teát Kínában a teák királyának is szokták nevezni. A tea nevéhez sok igen kalandos eredetlegenda tartozik..
Mivel igen kevés található belőle, és a teafák is sokszor elérhetetlen helyen találhatóak, így ez a teaféle nagyon drága kincs, és rajongóinak szemében a kínai oolong teák legjobbja.

 

Főnix oolong teák

A Főnix tea a kantoni Chaozhouból származik, chaozhoui Kung fu teaszertartás egyik alap teafajtája. Egyedi és nagyszerű. Vonzereje a frissítő illatában rejlik. Íze felemelő, fogyasztása felüdíti az embert. A főnix teák Kína legjobb minőségű teafái közül lettek kiválasztva. Nagyon értékes alapanyagokból készülnek, melyekből kiváló minőségű, illatú és ízű teát lehet készíteni. A főnix teáknak több tucat fajtája és alcsoportja létezik. Ebben a régióban 79 különböző anyafáról származó teát lehet megkülönböztetni. A kész száraz teáknál 12 jellemző gyümölcsös jegyre, és további 16 féle további illatra lehet ráismerni, osztályozásuk ez alapján is történik. Ezeknek a friss levelekből készülő egyedülállóan különleges teáknak a nevei, mint pl.: Sárga ágacska, Írisz és orchidea illatú tea, egyben sokszor azon teafák nevei is, amelyekről a teák származnak.

 

Tie Guan Yin (Kegyelem Vas Istennője tea)

Fujian tartomány Anxi megye világhírű teáknak ad otthont. Anxi teatermelése hosszú múltra tekint vissza, a természeti feltételek egyedülállóak, a tealevelek minősége kiváló. A Tie Guan Yin tea szüretelési technikája abban különleges, hogy nem a nagyon fiatal és friss, hanem a már kifejlettebb állapotban lévő első 2-3 levelet szedik le, melyet „nyílt szedés”-nek is neveznek, ez azt jelenti, hogy a levelek ekkor már teljesen kinyílt állapotban vannak. Egyedülálló ízzel rendelkezik, illatos és elegáns ízvilágú. elkészítés után illata a természetes orchidea illatát idézi, íze tisztán telt, illata hosszantartó, úgy is ismerik, mint ami “hét felöntés után is illatos”. Igen nagy hírnévnek örvend világszete.

 

 

Tanbei tie guan yin (Faszénen sütött Tie Guan Yin)

A faszén fölött sütött Tie Guan Yin egy erős illatú tea. A besütés az oolong teák feldolgozása során a tea minőségét meghatározó utolsó munkafolyamat, amikor is ezen esetben a leveleket faszénparázs fölé helyezik. Arra, hogy hányszor sütik és mennyi ideig, nincs egységes szabvány. A besütéshez használt eszközök egyedi stílusúak lehetnek. A tea egyedi ízvilága még nem ismert széles körben, de nagyon kellemes.

 

 

Ginsenges oolong tea

A ginsenges oolong egy újonnan kifejlesztett teakeverék a teaiparban (ízesített tea), az alapanyaga az oolong tea, amihez egy különleges eljárással ginsenget adnak, így egy egyedi és egyszerre elegáns teát kapunk. A tea megtartja mind az oolong tiszta utóízét, de egyúttal felveszi a ginseng telt, édes aromáját is. Fogyasztáskor illata betölti a szájat és orrot, gazdag ízt hagyva maga után, olyannyira, hogy ha tiszta vizet iszunk közvetlenül utána, még a vizet is édesnek érezzük.